Nieuwe maatregelen en de gevolgen

14 oktober, 2020

U heeft het allemaal vernomen dinsdag, in de poging om de uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er nieuwe maatregelen getroffen en enkele daarvan raken het voetbal, zoals wij dat met elkaar dagelijks beleven op de club.

Ondanks dat het voetbal in het algemeen er keihard aan gewerkt heeft om de regels na te leven en het ook aangetoond is dat de brandhaarden zeker niet op de velden liggen (zie hiervoor het bericht van de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee hieronder) kan het niet anders dan dat we de genomen maatregelen in het algemeen belang zeker steunen. Maar we willen ook het belang van het verenigingsleven natuurlijk niet onderschatten en kijken naar wat wel mogelijk is.

De competitie is stilgelegd, vanaf 18 jaar mag er niet in groepen getraind worden en omdat het zo goed als geen enkel rendement oplevert bij de teamsport bij uitstek, het voetballen, om met groepjes van 4 te gaan trainen, doen we dat als vereniging dan ook niet en staan we initiatieven op dat vlak ook niet toe op ons complex.

Tot en met 17 mag dat trainen gelukkig wel en mogen er ook wedstrijden gespeeld worden. Onderling, dus niet tegen andere clubs, uitsluitend met Argonauten onder elkaar.
Om de animo er in te houden zal dat laatste ook gaan gebeuren, er wordt hard gewerkt om zo snel als mogelijk de onderbouw (tot en met 12 jaar) en de middenbouw (13 tot en met 17 jaar) op die manier extra speelmogelijkheden te bieden naast de reguliere training, die voor die groepen ook door mag gaan. Uiteraard wel zonder gebruik te kunnen maken van kleedkamers of douches, het thuis omkleden en douchen blijft er dus voorlopig in.

Van groot belang daarbij is, dat ouders en andere geïnteresseerden zich absoluut niet rond het veld op mogen houden! Uitsluitend deelnemers (spelers/speelsters en begeleiding) mogen zich de komende tijd melden, mochten er mensen zijn die de regels willen omzeilen zal dit direct tot het beëindigen van de activiteit leiden, neem hier alstublieft goede nota van. Niemand zal toch spelbreker willen zijn bij het favoriete tijdverdrijf van zoveel jonge kinderen?

Bericht KNVB

Vanwege de verder oplopende landelijke besmettingscijfers heeft het kabinet zojuist extra maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen raken het amateurvoetbal wederom hard.

Uiteraard roepen deze maatregelen ook een hoop praktische vragen op. In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het voetbal. Hier zullen we jullie de komende dagen verder over informeren.

Amateurvoetbal geen brandhaard
Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers konden voetballers de afgelopen weken eindelijk weer op een verantwoorde manier de sport beoefenen die ze zo leuk vinden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, is het afgelopen weekend zo’n 80% van de geplande wedstrijden gespeeld.

Uiteraard zien ook wij de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. We zijn ons ervan bewust dat we alleen gezamenlijk het virus onder controle kunnen krijgen en dat ook het voetbal hierin zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat men op het veld nooit lang binnen de 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.

Gevolgen
Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen; binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden. We moeten de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden dan ook niet uit het oog verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.

Zoals gezegd werken we hard aan een verduidelijking van de maatregelen voor het voetbal. Houd daarom de komende dagen de mail en onze speciale coronapagina www.knvb.nl/coronavirus goed in de gaten voor nadere informatie.

Hou je haaks, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND