Argon JO10-1 Reisverslag Tsjechië

18 juni, 2024

De spelers van Argon JO10-1 hebben van 14 juni tot 16 juni een uniek weekend doorgebracht in Studenec in Tsjechië. Na maanden voorbereiding werd het bezoek aan Studenec een geweldige afsluiting van een mooi voetbalseizoen.

Vrijdag
Op vrijdagochtend om 5.00 uur vertrokken de spelers en hun begeleiding naar Schiphol. Na een prima vlucht werd het team op het vliegveld van Praag opgehaald door twee busjes. Na een rit van twee uur door het noordelijke deel van Tsjechië konden de kamers in het pension verdeeld worden.
Daarna was het tijd voor een welverdiende duik in het zwembad, zodat de spelers fris en fruitig konden aantreden bij de lunch.

Na de lunch stond er een rondleiding op het programma door de fabrieken van Walraven in Studenec. In de fabrieken kregen de jongen uitleg over de fabricage en productie van het assortiment van producten dat hier geproduceerd werd. Aan het eind van de rondleiding volgde een challenge om te kijken wie het best had opgelet en daarmee wie het snelst een zelfsluitende klem kon produceren. Uit de challenge bleek duidelijk dat de JO10-1 meer talent heeft voor voetballen dan voor klemmen produceren.

Na de challenge bood het zwembad van het pension weer de nodige afleiding en ontspanning.
Op vrijdagavond stond de ontmoeting met de spelers van de U10 van de plaatselijke SK Studenec op het programma. Mede door de taalbarrière was de eerste kennismaking ietwat verlegen en ongemakkelijk. De begeleiding van de U10 had echter een hike naar de top van een heuvel georganiseerd, waardoor de ca. 30 kinderen gezamenlijk met de overige ouders door de natuur van de omgeving van het plaatsje liep. Bovenop was een kampvuur gemaakt en konden de kinderen braadworst en marshmallows roosteren. Het ijs was gebroken en tot de zon bijna onder ging werd er gezellig gespeeld.
Na deze intensieve dag gingen de spelers moe en voldaan slapen.

Zaterdag
Matchday! En ook de reden van de reis naar Studenec. Vandaag staan wedstrijden op het programma tegen twee U10 teams van SK Studenec.
Maar eerst wordt er door de trainers van Argon en Studenec een rustige training verzorgd op het trainingsveld. Onder een prachtige blauwe lucht en met uitzicht op de heuvels in de omgeving, werken de spelers een aantal oefeningen af.
Ter voorbereiding op de wedstrijden trok Argon JO10-1 zich terug in haar pension. Een duik in het zwembad en een lunch later, brengen de spelersbussen het team naar de voetbalvereniging.
Na de warming-up volgt een heuse opkomst op het hoofveld van SK Studenec. De Champions League hymne wordt luidt afgespeeld en na het afspelen van de volksliederen van Nederland en Tsjechië vindt de aftrap plaats van SK Studenec U10-2 vs. Argon JO10-1.
Argon gooit direct de schroom van zich af en speelt een van de beste wedstrijden van dit seizoen. De Tsjechische tegenstander weet zich geen raad met het prima verzorgde positiespel van Argon. Bovendien blijkt Argon ook voor het doel zeer effectief, waardoor de wedstrijd in een overtuigende 9-1 overwinning voor Argon eindigt.

Omdat SK Studenec U10-1 ook van SK Studenec U10-2 wint, wordt SK Studenec U10-1 – Argon JO10-1 de grote finale van de voetbalreis.
Argon zet het goede spel van de eerste wedstrijd voort in de tweede wedstrijd. Ook de U10-1 krijgt geen vat op het tactische plan van Argon. Na een ongelukkig moment in de verdediging van Argon komt de tegenstander tegen de verhouding in wel op een 1-0 voorsprong. Argon laat zich echter niet uit het veld slaan en maakt al snel de verdiende gelijkmaker. Daarna wordt de wedstrijd kort stilgelegd, omdat de fanatieke aanhang van de Tsjechische tegenstander rookbommen afsteekt die ervoor zorgen dat het veld tijdelijk onbespeelbaar wordt.
Na de korte onderbreking pakt Argon de draad weer op en loopt verdiend uit naar een 4-1 voorsprong. Bij rust is de tussenstand 4-2. Na rust is direct te zien dat de krachten wegvloeien bij Argon. De intensieve reis lijkt zijn tol te eisen. Dapper voetbalt Argon door, maar de ruimtes op het veld worden groter en groter. Vijf minuten voor tijd maakt Studenec de aansluitingstreffer. Een minuut voor tijd valt de gelijkmaker. De euforie bij de thuisclub is dan al groot. Helaas blijft Argon een nederlaag niet bespaard. In de blessuretijd maakt Studenec een weergaloze goal die het lot van Argon bestempeld.
Even is de teleurstelling heel groot. Het valt niet mee om het verlies te verwerken, maar na een groeps-huddle en onder groot applaus van het aanwezige publiek wordt de wedstrijd afgesloten. Langzaam maar zeker begint de trots te overheersen en verschijnt er weer een lach op het gezicht van de boys. De middag op de voetbalvereniging wordt daarmee alsnog positief afgesloten.

Na het diner staat er bowlen op het programma. Spelers van de Studenec en Argon vermaken zich een paar uurtjes met bowlen en de speeltuin die in hetzelfde gebouw zit.

Zondag
Ook vandaag is er een vol programma. We ontbijten op tijd, omdat we naar een ski-gebied gaan. Daar huren we steps voor iedereen die mee is. Helaas werkt het systeem van het verhuurbedrijf niet echt mee, waardoor het ruim 1,5 uur duurt voordat iedereen voorzien is van een helm en een step. Als dat eindelijk geregeld is, kunnen we de gondel in om bovenaan een skipiste terecht te komen. Via een speciale route gaan we, soms over losse stenen en soms over asfalt, ruim 10 kilometer downhill met de steps. Het eerste stukje is het voor iedereen nog een beetje wennen, maar al snel heeft iedereen de techniek en zenuwen onder controle en maken we een prachtige afdaling.

Als afsluiting van het weekend staat de EK wedstrijd Polen – Nederland op het programma. We kijken in de kantine van SK Studenec. Alle jongens van Argon JO10-1 waren voor de gelegenheid in het oranje gekleed. Veel van de tegenstanders van de U10 waren ook naar de club gekomen om de wedstrijd gezamenlijk te kijken. De ouders van de U10 hadden zich uitgesloofd en hadden de heerlijkste hapjes verzorgd. Met een heerlijke 1-2 overwinning op zak konden we terug naar het vliegveld en was het weekend Tsjechië echt voorbij.

Tot slot
Via deze weg willen we graag onze sponsoren bedanken: Walraven Mijdrecht, De Vers Specialist Mijdrecht & Uithoorn & Familie Bazanov.
Ook willen we alle (groot)ouders die geholpen hebben bij het organiseren, het inzamelen van statiegeldflessen en bij het bakken en verkopen van cupcakes bedanken voor hun inzet en het meedenken.
Speciale dank voor Walraven Studenec, SK Studenec en alle spelers, begeleiding en ouders voor de gastvrije ontvangst en de unieke ervaring.


Argon JO10-1:
James, Jens, Levi, Mayson, Sem, Siem, Yannick & Yoan


Terug naar het overzicht