Commissie Sportief

Protocol Sportief Argon

Niemand buitenspel
Sporten is ook emotie, waardoor we soms even vergeten dat iedereen met dezelfde reden op de club komt … samen plezier maken, lekker voetballen en basketballen, en genieten! Om dit plezier te behouden hebben we elkaar nodig. Om elkaar hierbij te helpen heeft Argon gedragsregels opgesteld, in samenwerking met de leden en supporters van de club. We hebben verschillende gedragscodes vastgesteld. Allereerst onze basisafspraken voor de sportclub Argon. Deze hebben we per doelgroep uitgewerkt: voor het bestuur, de trainers/begeleiders, de spelers en de ouders/toeschouwers en voor het gebruik van de kantine en het sportcomplex. Per onderdeel hebben we onze basis 11 spelregels bepaald. Deze dragen we actief uit met als doel dat we trots zijn op onze club. Een club waar iedereen zich thuis voelt, niemand buitenspel staat, waar de sportieve strijdlust bovenaan staat. Emoties zijn mooi en omarmen we als deze bijdragen aan het sportieve spel. Maar we durven ook te corrigeren als deze emoties minder mooi zijn. We zijn trots als iedereen zich welkom voelt bij Argon en ook buiten de lijnen dit herkend wordt.

Om dit gedrag te stimuleren heeft Argon dit beleidsplan opgesteld. Dit beleid loopt langs drie pijlers: Bewustwording, Bevorderen, Bewaken

                                                                bbb.jpg

Dit beleidsplan is een plan in beweging. Dit plan is allereerst een start. Eerst wordt de basis gelegd om vervolgens verdere stappen te kunnen maken. Bovendien is het nooit af. Immers, tijden veranderen en vragen voortdurend om nieuwe inzichten. De commissie Sportief adviseert over het beleid aan het bestuur. De commissie zet zich in om deze inzichten actief te onderzoeken, zodat deze aansluiten bij wat leeft in de club.

Bevorderen en bewustwording
Met sport valt veel te winnen. Natuurlijk is sporten gezond en sport kijken heel ontspannend. Maar minstens zo belangrijk is het plezier dat we met elkaar beleven aan de sport. Samen zijn we Argon. We willen als vereniging voor iedereen een veilige omgeving bieden: voor de spelers op alle niveaus, de vrijwilligers, onze gasten en de supporters. Dit houdt meer in dan het opstellen van regels en bepalen hoe je die handhaaft. Liever zetten we in op het voorkomen van ‘gedoe’ door het gewenste gedrag te stimuleren. De volgende activiteiten zullen worden ingezet om dit te bevorderen:

  • Opleiden, trainen (e-learning voor trainers jongere spelers; begeleiding)
  • Communicatie aansluitend bij de doelgroepen
  • Dialoogsessies
  • Informatieavonden
  • Workshops
  • Commissie Sportief
  • Vertrouwenscontactpersoon
  • De ‘groene kaart’

 

De Groene kaart
Om de gedragsregels onder de aandacht te brengen van alle teams zet Argon de pilot de “groene kaart” in. Ieder jeugdteam (onderbouw) mag na de thuiswedstrijd iemand een groene kaart geven die sportief gedrag heeft laten zien tijdens de wedstrijd. Dit kan een speler, supporter, coach, scheidsrechter, of een andere aanwezige zijn. Het team beslist wie dit verdient, begeleid door de teamleider/coach. De ontvanger van de groene kaart krijgt ook 1 gratis consumptie in de kantine. Op deze wijze zetten we het beleid actief in de picture en stimuleren we het gewenste gedrag door dit te belonen.
Dit is een pilot voor een jaar om onze regels onder de aandacht te brengen.

Bewaken
Argon staat voor een veilige, sportieve omgeving waar iedereen met plezier de sport kan beleven. We doen er alles aan om deze waarden met elkaar te bevorderen. Tevens betekent dit dat we deze ook actief bewaken met elkaar. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, het ‘gedoe’ kun je nooit uitsluiten. Bij voorkeur spreken we elkaar aan op ongewenst gedrag en doen we dit ‘kort op de bal’, zodat kleine zaken niet uitgroeien. Tevens is het belangrijk dat we bij daadwerkelijke kwesties volgens zorgvuldige, eerlijke en transparante procedures handelen op basis van een eerlijk systeem, dat rekening houdt met de rechten en belangen van alle betrokkenen.
Om dit te bewaken heeft Argon de volgende zaken vastgelegd.

  1. Algemene Gedragscode Argon: de 11 spelregels
  2. Gedragscodes voor:
    a. bestuur
    b. trainers & begeleiders
    c. sporter
    d. toeschouwers, ouders/verzorgers, supporters
    e. kantine & sportcomplex
  3. Sanctiebeleid


Dit beleid wordt actief bekend gemaakt bij aanvang van het seizoen en nieuwe leden/ouders tekenen ervoor dat ze hiervan kennis hebben genomen en akkoord zijn.
Het handhaven van normen en waarden is nadrukkelijk niet alleen een zaak van kader en bestuur. Ieder lid heeft daarin een medeverantwoordelijkheid. Zoals gezegd, we stimuleren het gewenste gedrag, maar we zorgen er met elkaar voor dat we het niet moeilijk vinden om ook minder leuk gedrag te benoemen.

Het sanctiebeleid
Als leden van Argon zich niet houden aan de gedragsafspraken kunnen sancties worden opgelegd door het bestuur volgens het sanctiebeleid en de daarin vastgelegde procedure. Het toekennen van sancties door Argon zal altijd maatwerk zijn waarbij een rekening wordt gehouden met de leeftijd en de aard van de omstandigheden.

Sancties: welke soorten sancties zijn er?
Het gaat om alle gedrag en overtredingen daarvan in verenigingsverband. Met verenigingsverband wordt bedoeld wedstrijden, trainingen, toernooien en nevenactiviteiten die onder de vlag van de vereniging, dan wel onder eindverantwoordelijkheid van het bestuur plaatsvinden op de eigen sportaccommodatie of elders. Voor alle overtredingen (niet vallend onder aanspreken; zie tabel) geldt dat de commissie Sportief deze in behandeling neemt, een advies uitbrengt aan het bestuur. Het bestuur neemt het besluit en legt de sanctie op, rekening houdend met het advies van de commissie.

Voor jeugdleden geldt dat er ook altijd contact zal worden opgenomen met het hoofd jeugdopleiding. Bij meerdere voorbeelden van aanspreken of bij het voornemen om een sanctie op te leggen, wordt met de ouders/verzorgers contact opgenomen voor een gesprek en dit zal weer geëvalueerd worden met de coördinator en het bestuur.

Overige uitgangspunten:

  1. Argon ondersteunt de aanpak van de KNVB en zal daarom geweld en excessief gedrag direct melden bij de tuchtorganen van de KNVB.
  2. Argon accepteert de straffen van de KNVB en ziet toe op naleving.
  3. Bij geweld, vernieling en/of diefstal wordt aangifte gedaan bij de politie en de schade verhaald op de veroorzaker.