Historie

Het ontstaan van de club

De sportvereniging Argon is ontstaan in 1971 als resultaat van een fusie tussen drie verenigingen: rk Stormvogels (zondagvoetbal), vv Mijdrecht (zaterdag- en zondagvoetbal) en sv Midreth (zaterdagvoetbal), die in die dagen in Mijdrecht en Wilnis actief waren op het niveau van tweede klasse afdeling Utrecht. Deze situatie was dhr Joh. Verweij, directeur/eigenaar van een grote drukkerij in Mijdrecht en daarmee tevens een van de grotere werkgevers in de gemeenschap, een doorn in het oog. Naar zijn mening zou het aanbod aan talent binnen die drie verenigingen samen absoluut voldoende moeten zijn om een hogere klassering mogelijk te maken en hij bracht die denkbeelden over aan de besturen. De nodige besprekingen later gingen deze overstag en het woord was aan de ledenvergaderingen. Uiteraard waren er tegenwerpingen, met name van oudere leden, maar toch ging men in ruime mate akkoord met de voorstellen tot samensmelting, waarna op 1 juli 1971 de vereniging werd opgericht. De naam was op de oprichtingsvergadering op 13 juni 1971 gekozen uit de negen voorstellen, die als resultaat van een prijsvraag waren binnengekomen. De door jeugdlid Fred Reurings ingediende naam Argon stamt uit het Grieks en zou naar verluidt staan voor: Leider, Heerser. Ruim 40% van de aanwezige leden kon zich in deze naam vinden en de naamgever kreeg naast eeuwige roem ook het fraaie bedrag van f. 25,-- uitgekeerd.


Zondagvoetbal

Het bleek dat de inzichten van de bij de oprichting reeds als erevoorzitter geïnstalleerde Hr. Verweij niet slecht waren geweest. Met name de voetballers op zondag ging het goed af. Van start af aan werden de zeges aaneengeregen, met als gevolg dat in het eerste en het tweede seizoen de titel binnen werd gehaald en de stap naar de "grote" KNVB kon worden gezet. En waren in dat derde seizoen niet beide vleugelspitsen tegen een beenbreuk opgelopen, dan zou de trilogie waarschijnlijk zijn voltooid. Nu stokte het ritme en bleef men in de 4e klasse hangen tot in het seizoen 1982/1983 weer eens een kampioenschap viel te vieren. In de derde klas bleef men minder lang, want de instelling van de nacompetitie in het seizoen 1989/1990 werd aangegrepen om via deze omweg de tweede klas binnen te gaan via een heroïsch voetbalgevecht tegen SO Soest op het terrein van Elinkwijk in Utrecht. Het tempo kwam er nu goed in, want in het seizoen 1992/1993 werd het kampioenschap in de tweede klasse ongeslagen binnengehaald, slechts bij de laatste wedstrijd (na het behalen van de titel) bleek het bier nog niet uit de benen verdwenen en moest de eer aan de tegenstander gelaten worden. In het seizoen 1994/1995 werd de eer behaald in het bekertoernooi, waar in de Rotterdamse Kuip tegen Halsteren middels een 3-0 zege de landelijke beker voor amateurs werd binnengehaald. Het seizoen 1996/1997 bracht wederom feest, want nadat een zeker lijkend kampioenschap in de laatste wedstrijden van het seizoen werd verspeeld en de beslissingswedstrijd tegen Zwarte Schapen ook nog met 2-0 werd verloren, bleek de veerkracht in de nacompetitie en werd op het veld van FC Lisse de promotiewedstrijd tegen SVVSMC met 3-0 gewonnen en werd de Hoofdklasse bereikt.

Ook daarin ging het naar behoren, want in het tweede seizoen (1998/1999) werd in een krankzinnig spannende competitie op de laatste wedstrijddag de titel voor de neus van de concurrentie weggekaapt door middel van een 2-1 overwinning tegen mede titelgegadigde FC Hilversum. In de strijd om de landelijke titel wist HSC '21 uit Haaksbergen in blessuretijd een Mijdrechtse voorsprong nog om te zetten in een 3-2 winst, waardoor die ploeg voor de (uiteindelijk ook gewonnen) algemene titel mocht doorgaan. In de jaren daarna ontwikkelde Argon zondag 1 zich tot een stabiele hoofdklasser, die immer weer in het befaamde "linkerrijtje" eindigde. Succes was er weer in het seizoen 2004/2005, toen onder leiding van de als hoofdtrainer debuterende Jan Zoutman (een man van de club, al vele jaren succesvol als jeugdtrainer) met een straatlengte voorsprong de titel in de hoofdklasse A werd behaald. Nu werd de algehele zondagtitel wél gehaald, maar in de landelijke finale bleek ASWH over twee wedstrijden de gelukkigste ploeg. Al in het seizoen 2006/2007 kwam er een nieuwe kans, toen weer de titel werd behaald, ditmaal na een moeilijk seizoen met ups and downs. Ook nu werd de algehele zondagtitel behaald, waarna in de landelijke finale het grootste succes tot dan toe in de club werd behaald. In de dubbele confrontatie met IJsselmeervogels werd uiteindelijk in verlenging de titel Algeheel Kampioen Amateurvoetbal Nederland binnengehaald.
Bij de invoering van de Topklasse in het seizoen 2010/2011 kwam Argon daar gezien hun eindrangschikking in het voorgaande jaar ook voor in aanmerking, Deze plek in de hoogste amateurklasse kon twee seizoenen worden vastgehouden, maar aan het eind van dat tweede seizoen moest toch genoegen genomen worden met de gang terug naar de Hoofdklasse.
Het seizoen 2012-2013 bleek helaas, dat de invloed van de economische recessie ook voelbaar werd voor Argon. Waar het aantal op zondag spelende teams in de loop der jaren al drastisch was afgenomen (waar op zaterdag juist een sterke stijging werd waargenomen), bleek nu dat de sponsoring een steeds moeilijker te realiseren doel werd. Op basis van die omstandigheden werd het bestuur van de vereniging er toe gedwongen, om per einde seizoen 2013-2014 te stoppen met prestatievoetbal op zondag. Nadat de spelersgroep hiervan tijdig op de hoogte werd gesteld, nam men zich voor om alles te zetten op de laatste prijs, die dan nog mogelijk was: de districtsbeker. Die werd behaald en daarin werd gewonnen van zaterdag Topklasser G.V.V.V. uit Veenendaal, die in blessuretijd het hoofd moesten buigen en de winst met 3-2 aan Argon moesten laten. Als gevolg hiervan moest ook nog gespeeld worden om de landelijke beker voor amateurs: winst bij sv Deurne met maar liefst 1-6 bracht Argon in de finale, waar het De Treffers, Topklasser zondag uit Groesbeek trof. Op het complex van De Meern werd dit het waardige afscheid, waar iedere rechtgeaarde Argonaut op had gehoopt. Na een 2-2 stand na 90 minuten viel in de verlenging de verlossende derde Mijdrechtse treffer, waarmee Argon zondag 42 jaar historie afsloot met een heroïsche zege in de Landelijke Bekerfinale en dus met een trofee met opgeheven hoofd afscheid van het prestatieve zondagvoetbal kon nemen.


Zaterdagvoetbal

De zaterdagvoetballers ging het minder voor de wind. Telkens weer kwamen zij op het laatste nippertje iets tekort om titel of promotie te bewerkstelligen, waardoor het verschil met de zondagafdeling steeds groter werd. Na een opleving in het begin van de negentiger jaren, gevolgd door een dip vanwege het missen van extra promotie bij de herindeling van de KNVB, is na het kampioenschap in het seizoen 1998/1999 weer de vierde klasse gehaald. In het seizoen 2001/2002 is door middel van de nacompetitie promotie naar de derde klasse verwezenlijkt, wat de start bleek van een inhaalrace. Slechts twee jaar werd er over gedaan om via de nacompetitie de stap naar de tweede klasse te maken en ook in die klasse was men slechts twee jaar actief, via het kampioenschap kwam men in het seizoen 2006/2007 in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal terecht. Daar bleek de rek er even uit, mede door enkele vervelende langdurige blessures moest men in het seizoen 2007/2008 weer een treetje lager beginnen en daarna volgde nogmaals een degradatie naar de derde klasse. In het seizoen 2011/2012 werd daar met overmacht de titel binnen gehaald, zodat de weg omhoog weer is ingeslagen. In het seizoen 2012-2013 werd een promotieplek nipt gemist, waarna de ploeg in het seizoen 2013-2014 de competitie inging vanuit een heel nieuwe invalshoek: vanwege het stoppen met prestatievoetbal op zondag werd het team nu de vaandeldrager van de club. Inmiddels was de afdeling uitgegroeid tot een afdeling met 11 seniorenteams en zijn ook spelers/speelsters actief in het G-voetbal. In het seizoen 2013-2014 miste het eerste in de laatste fase van de competitie de aansluiting, maar daar tegenover stond het kampioenschap c.q. de promotie van maar liefst 5 seniorenteams, die allen een klasse hoger kunnen gaan laten zien, hoe het hen daar af gaat.
In het seizoen 2014-2015 startte de seniorenafdeling met maar liefst 7 elftallen in de A-categorie. Het werd een seizoen, waarin het eerste elftal tot aan de laatste wedstrijd gelijk op ging met de naaste buren CSW uit Wilnis, uiteindelijk moest er een beslisisngswedstrijd aan te pas komen om uit te maken wie kampioen werd en na verlenging was het feest in Wilnis. Maar met een ongelooflijke veerkracht slaagde Argon er in via de nacompetitie alsnog de promotie naar de 1e klas af te dwingen.
En dus speelde Argon in 2015-2016 in de eerste klas en dat ging de ploeg prima af, want van meet af aan kon men mee met de top van de afdeling. In de laatste westrijd van de competitie werd door winst bij naaste concurrent FC 's-Gravenzande de titel gehaald en daarmee promotie naar de Hoofdklasse zaterdag. Drie jaar nadat het zaterdagteam het vlaggenschip genoemd werd van de vereniging speelde Argon dus weer op aansprekend niveau. Helaas duurde deze periode niet langer dan twee jaar, want in het seizoen 2017-2018 bleek (ondanks een trainerswissel halverwege het seizoen) dat handhaving niet mogelijk was. In 2018-2019 werd dus weer gestart in de 1e klasse, een niveau dat tot op het huidige seizoen is gehandhaafd.

Jeugd

De jeugdopleiding van Argon, opgezet in het begin van de tachtiger jaren, heeft er onder meer toe geleid, dat de juniorenselecties al vele seizoenen in de top van het jeugdvoetbal spelen. 

 

Dit alles overziende, is het duidelijk dat het samengaan van de afdelingsploegen in 1971 een uiterst goede zet is geweest, die dankzij de inspanningen van velen gedurende de achter ons liggende jaren heeft geleid tot de stabiele vereniging, die de s.v. Argon momenteel is.


Sportvereniging

Omdat s.v. staat voor sportvereniging en omdat in het Huishoudelijke Reglement staat dat het bedrijven van balsporten binnen de sportvereniging mogelijk is, zijn in de loop van de tijd verschillende sporten toegevoegd. Sinds het seizoen 1973/1974 wordt er bij Argon basketball gespeeld, een seizoen later deed ook het zaalvoetbal zijn intrede in Mijdrecht. Door het afbranden van de sporthal in Mijdrecht kwam het zaalvoetbal in zwaar weer. Door de terugloop van het aantal leden moest op een gegeven moment zelfs besloten worden er mee te stoppen, maar na een jarenlang slepende procedure werd sporthal de Phoenix gebouwd, zodat met ingang van het seizoen 2007/2008 weer een zaalvoetbalafdeling is opgericht. De basketballafdeling speelde de wedstrijden in een kleinere hal en hebben de problemen overleefd. Nog steeds is het een afdeling met veel actieve leden binnen de sportvereniging Argon, die inmiddels ook de activiteiten voor het overgrote deel verplaatst heeft naar sporthal De Phoenix.