Wijzigingen in voetbalpiramide jeugd

01 april, 2019

Vanaf seizoen 2019/’20 gaan er wat zaken veranderen in de voetbalpiramide voor het jeugdvoetbal om ervoor te zorgen dat meer spelers de mogelijkheid hebben om op hun eigen niveau te spelen. De KNVB ziet namelijk grote groei van de even competities en verschuiving vanuit de oneven competities naar de even competities.

Hierdoor zijn de competities en regelgeving niet meer passend, wat niet ten goede komt aan het plezier van de voetballer. Ook wordt gesignaleerd dat clubs steeds vaker de behoefte hebben aan meer flexibiliteit om teams op een hoger niveau vrij in te schrijven.

Veranderingen JO13, JO15, JO17 en JO19
# 1e klasse wordt B-categorie, waardoor er meer mogelijkheden voor clubs en teams ontstaan voor het (uit)lenen van spelers en het verplaatsen van wedstrijden;
# Vrije inschrijving vanaf de hoofdklasse en lager;
# Spelen in twee reeksen in de hoofdklasse en lager, waardoor herindelen mogelijk is.

Veranderingen JO14, JO16, JO18
# Toevoegen van een landelijke divisie en hoofdklasse in de A-categorie in elk district;
# Vrije inschrijving vanaf de hoofdklasse en lager;
# Inschrijving in de landelijke divisie alleen op basis eindstand van speelniveau van de desbetreffende lichting JO13, JO15 en JO17 (speelniveau meegeven, minimaal divisieniveau).

Biologische dispensatie
Voor de A-categorie t/m JO16 wordt het mogelijk om op basis van lichaamslengte dispensatie aan te vragen voor een leeftijdscategorie jonger. Nadere informatie over de manier van aanvragen en de voorwaarden, volgt in een later stadium.

Uiteindelijk beoogt de KNVB met deze veranderingen te bereiken dat meer spelers de mogelijkheid hebben om op hun eigen niveau te spelen. Ook dragen de wijzigingen bij aan het oplossen van het lichtingenprobleem.


Terug naar het overzicht