Voorjaarscompetitie jeugd A-categorie

28 februari, 2022

Nu de meeste najaarscompetities op zaterdag 26 februari zijn afgerond, heeft de KNVB besloten om definitief ook een voorjaarscompetitie op te starten voor het jeugdvoetbal in de Categorie A. Op zaterdag 12 maart 2022 zullen de eerste wedstrijden in deze Categorie A voorjaarscompetities in het jeugdvoetbal gespeeld worden.

Sinds het begin van dit seizoen worden alle jeugdcompetities opgedeeld in een najaars- en voorjaarscompetitie. Dat betekent ook dat er twee keer per seizoen een mogelijkheid is om te promoveren of te degraderen. Deze keuze is gemaakt om de doorstroom binnen de jeugddivisies te bevorderen en daarmee teams sneller op hun eigen niveau uit te laten komen.

Aangepaste competitieopzet
Met het besluit dat er een voorjaarscompetitie gespeeld gaat worden, betekent dit ook een aanpassing van de competitieopzet. In de najaarscompetities bestonden alle poules uit 8 of 12 teams, afhankelijk van het niveau en leeftijdscategorie. In de voorjaarscompetitie gaan de landelijk georganiseerde competities in poules van 8 spelen, maar wordt het aantal wedstrijden gehalveerd. Teams gaan hun competitiegenoten niet twee keer treffen (uit én thuis), maar krijgen een halve competitie aangeboden, waar één keer tegen elk team uit de poule wordt gespeeld (uit óf thuis). De reden van dit besluit is dat het spelen van 14 competitiewedstrijden als niet haalbaar wordt geacht, ook gezien het aantal jeugdinterlands dat in het voorjaar gespeeld zal worden en waardoor de competitie tijdelijk stilligt.

De meeste competities die door de steunpunten worden georganiseerd, worden in de voorjaarscompetitie ingedeeld in poules van 6. Op die manier kan er een volledige competitie worden afgewerkt en krijgen alle teams 10 competitiewedstrijden aangeboden.

Promotie en degradatie
Doordat de competitieopzet deels is aangepast, dient de gepubliceerde promotie-/degradatieregeling ook te worden aangepast. In de divisies waar in poules van 6 gespeeld zal worden, is namelijk niet voor elke nummer één ruimte om direct te promoveren. Er zullen in veel gevallen dus finalewedstrijden gespeeld moeten worden om te kunnen promoveren naar de bovenliggende divisie.

De poule-indelingen voor de voorjaarscompetitie zullen uiterlijk maandag 7 maart 2022 worden gepubliceerd en de wedstrijdprogramma’s uiterlijk dinsdag 8 maart 2022. Normaal gesproken wordt er door de competitieplanners van de steunpunten een wijzigingstermijn aangehangen van 8 dagen, maar wij willen voor deze speelronde (12 maart) dat eenmalig opschroeven naar 3 dagen. Op die manier hebben alle verenigingen dus ook nog de mogelijkheid om de wedstrijden goed weg te zetten op hun accommodatie.

De aangepaste promotie-/degradatieregeling wordt uiterlijk vrijdag 18 maart 2022 gepubliceerd.


Terug naar het overzicht