Een geslaagd uitje van de JO13 selectie!

11 maart, 2019

Zondagochtend 10 maart zijn de jongens van de onder 13 selectie onder leiding van de trainers Epi, Angelo en Justin en de leider van de 13-1, Marco Bakker, vertrokken richting de Beach in Aalsmeer. Hier hebben ze een mooi (onderling) beach soccer toernooi gespeeld! Aansluitend is er optimaal genoten van de door Marco en Monique verzorgde lunch! Al met al weer een geslaagd uitje!

Dit uitje had twee doelen: allereerst een stukje teamspirit en bonding tussen de twee teams, ten tweede is er voor gekozen om een beach soccer toernooi te organiseren om het aanpassingsvermogen van de jonge spelers te verbeteren door ze op verschillende ondergronden te laten spelen (al eerder heeft de JO13-1 ook al op de parkeerplaats getraind).

Voor de geïnteresseerde een kleine onderbouwing, die voort komt uit het "Athletic Skills Model" van Rene Wormhoudt:
Voetballen op kunstgras is anders dan op natuurgras. Op natuurgras zorgt de ongelijkmatigheid van de ondergrond voor onvoorspelbare wendingen van de bal. Op kunstgras is het gedrag van de bal veel beter te voorspellen, waardoor minder aanpassingsvermogen van de speler nodig is. Dit betekent echter ook dat reactievermogen en motoriek minder worden uitgedaagd. 
Dit aanpassingsvermogen kun je trainen door op verschillende ondergronden te trainen, denk aan: nat kunstgras, droog kunstgras, nat natuurgras, droog natuurgras, zand en steen/asfalt. Ook kun je dit aanpassingsvermogen verbeteren door met verschillende soorten ballen te trainen, denk aan: de grootte van de bal, de vorm van de bal en het gewicht van de bal.
Het is de overtuiging van het "ASM" dat het verschil tussen top en subtop terug te vinden is in de mate waarin spelers zich kunnen aanpassen aan de constant nieuwe omstandigheden. Binnen het "ASM" zijn een brede motorische ontwikkeling en het aanpassingsvermogen belangrijke pijlers. Hierdoor creëer je betere allround bewegers en ook is de kans op het voorkomen van blessures groter.


Terug naar het overzicht